Šestica reštituovaných svišťov v Belianskych Tatrách úspešne zazimovala

10.12.2008 Kežmarok

Belianske Tatry 10. decembra (TASR) - Šestica svišťov, ktorých v máji a júni 2008 reštituovali zo Západných Tatier do Belianskych, úspešne zazimovala.
Prelomovým pre svištiu kolóniu v \"Beliankach\" bude nadchádzajúci rok 2009, kedy pribudnú ďalšie jedince.
\"Chceme masívne posilniť svištiu populáciu v Belianskych Tatrách, aby sa toto územie vyplnilo tak, ako v minulosti. Triezvy odhad je nejakých 30 kusov, aby populácia bola sebestačná, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko. Pripomenul, že ide o pilotný projekt reindukcie svišťa do územia, ktoré kedysi obýval.
Prvých kolonistov presťahovali do \"Belianok\" z podobných podmienok na liptovskej strane Tatier. V budúcom roku plánujú odchytiť svište aj z pozemkov Štátnych lesov TANAPu na oravskej strane.
Reštituované svište dostali pri odchyte a sťahovaní aj mená. Sú medzi nimi napríklad Divoška, Pali či Mamerlík. Strážcovia prírody, ktorým sa podarilo zviera odchytiť, mali právo ho aj pomenovať.
Svište sa vytratili z Belianskych Tatier postupne. Posledného mohykána tam videli pred dvoma až troma rokmi. Dôvody, prečo tam svište vyhynuli, zatiaľ nie sú jednoznačne definované. Mohol to byť dlhodobý tlak človeka a predátorov, ale vylúčiť nemožno ani prípadnú nákazu zvierat.
 

Vyberte región